Slöjd aktiviteter

 

Oavsett vilken typ av slöjd man ägnar sig åt så finns det en hel del olika saker man kan skapa. Först och främst är det bäst att man övar på den typ av slöjd som man är intresserad av. Om det till exempel är träslöjd man är intresserad av så måste man först lära sig de olika verktygen och vad dem kan göra. Man bör också försöka lära sig de vanligaste träsorterna som man kan använda. Vissa träsorter är nämligen hårdare än andra och lämpar sig då också bättre än andra beroende på vad det är du ska göra.

Slöjd är ett brett område och det finns massor att göra. När man är yngre och har slöjd i skolan så är det vanligt att man får göra prydnader och liknande. Inom syslöjd kan man till exempel tillverka dukar, grytlappar eller gosedjur eftersom dessa saker är ganska lätta att skapa och lär en mycket av det man behöver för att börja skapa mer avancerade saker. Man kan också skapa mycket bara genom att följa mönstret så man behöver inte oroa sig så mycket eftersom även om man gör något fel så går det ofta att reparera. Inom syslöjden kan man ofta backa i arbetet medan i träslöjden kan man ofta reparera eller anpassa sig efter situationen och ändra original idén.

Inom träslöjden är prydnader också vanliga men man har också de mer praktiska sakerna som smörknivar, skålar och liknande. När man är ung får man börja med enklare saker dels eftersom vissa av redskapen är farliga och kan leda till skador om man inte är försiktig men också eftersom man måste lära sig grunderna. Med tiden kan man dock börja göra mer avancerade saker.

Rent allmänt dock så kan man med olika typer av slöjdformer skapa massvis med saker. Antingen för att man vill förgylla sitt hem med självskapade prydnader eller för att skapa något som är genuint användbart i ens vardag. Inom träslöjden kan man till exempel skapa en hel del köksredskap. Att skapa en välfungerande skärbräda eller redskap till matlagning är enklare än vad många tror.

Även inom syslöjden kan man skapa mycket praktiska saker. Handdukar, dukar, grytlappar, kuddar och till och med hela täcken går att skapa om man har kunskapen och förmågan. Något som också är vanligt inom syslöjden är olika typer av vinterkläder. Att skapa kläder som skjortor, linnen eller liknande i hög kvalité kan vara svårt men att däremot göra en vacker halsduk eller mössa går att göra om man följer mönstret och har rätt typ av garn.

Det är med andra ord inte svårt att hitta något att göra inom slöjd. Egentligen är det bara ens egen kreativitet som sätter gränserna. Har du rätt material och rätt idé kan du enkelt skapa riktigt fantastiska saker samtidigt som du lär dig något. Samtidigt så är slöjd något som dels är riktigt kul men det är också bra för hjärnans utveckling. Så om du inte redan sysslar med slöjd kan det vara en bra idé att börja idag!