Startsida: Välkommen till Slöjdstafetten

 

Välkommen till Slöjdstafetten, sidan där du kan hitta information, tips och inspiration till slöjd. Har du kommit till våran sida så är du utan tvekan intresserad av slöjd redan och är du inte det kommer du att vara det när du är klar här. Slöjdstafetten.se är sidan där du kan läsa på om grunderna inom slöjd men också lära dig mer om slöjdens historia. Det är inte heller omöjligt att du går härifrån med nya idéer och inspiration som kan hjälpa dig i ditt pysslande eller ge dig idéer för dina elever om du är en slöjdlärare.

Hos oss kan du hitta en hel del tips om dels hur man lättast kan lära sig slöjd men också om hur man kommer igång med det. Du kan också få tips om hur du lättast kan engagera dina elever eller dig själv i en ny form av slöjd. Det finns trotsallt många olika typer av slöjd och varje sort har sina egna former. Syslöjden kan till exempel se väldigt annorlunda ut beroende på vad det är du ska lära ut och vad du tänker skapa. Vissa saker är enklare medan andra är svårare och mer komplicerade.

Detsamma gäller såklart träslöjden. Det finns enklare typer av pyssel man kan göra med trä men det gäller att man lär ut dessa enklare moment ordentligt så att man får lära sig hantera de olika verktygen och träsorterna. Först då kan man gå över till mer komplexa saker som kräver mera arbete och mer precision i processen.

Genom Slöjdstafetten kan du också lära dig om andra typer av slöjd än den du själv är van vid. Det innebär att du kan få idéer och inspiration från helt oväntade håll. Men utöver det kan du också få en riktigt bra inblick i hur slöjden ser ut runt om i landet. Till exempel vad elever i andra skolor gör.

Är du en privatperson som har slöjd som hobby så finns det närmast oändligt med inspiration och idéer att hitta här på Slöjdstafetten. Du kommer knappast gå härifrån utan en ny idé eller två. Du kommer också hitta bra instruktioner för hur man utför olika typer av pyssel som du tidigare inte utfört. Info och guider finns det gott om och målet med Slöjdstafetten är att kunna utvidga innehållet ännu mera så att du som besöker sidan inte får stopp på inspiration för dina framtida projekt.

Slöjd i skolan

Om du är en slöjdlärare och vill ha mer idéer för dina lektioner så har du absolut kommit rätt. Du har säkerligen en hel del erfarenhet och kunskap inom ämnet redan men beroende på hur ens studenter är så kan man i vissa fall behöva anpassa sina lektioner till deras personligheter och ambitioner. Här på slöjdstafetten.se kan du hitta massor med inspirerande förslag och idéer som du själv kan använda i dina lektioner för att eleverna ska få prova på något nytt. Ifall studenterna redan har alla grunderna klara så kan det vara kul och lärorikt att få prova på något nytt.

Du kan också använda innehållet här för att få instruktioner om hur man skapar vissa typer av slöjdsaker och du kan sedan låta dina elever inspireras av dessa så att de själva kan komma på helt nya idéer. Slöjd handlar trotsallt mycket om kreativitet och att anpassa sig till situationen man har framför sig. Så att låta eleverna inspireras genom innehållet här kan leda till helt nya resultat du kanske inte ens kan föreställa dig.

Du kan också anpassa dina nuvarande lektioner till innehållet här ifall du vill förnya innehållet i det dina elever gör. På så vis kan det bli roligare lektioner för dina elever och du kan också själv lära dig från innehållet här. Genom slöjdstafetten så har vi samlat innehåll, idéer och projekt från slöjdsalar från hela Sverige. Det finns definitivt skillnader i hur slöjdlektioner ser ut från en skola till en annan. Så genom denna sida får du med andra ord tillgång till lektionsmaterial från hela landet vilket du sedan kan få idéer från. Kanske inte från ett specifikt projekt utan du kanske inspireras till att prova på något helt nytt och spännande för dina elever.